Dia de les emocions

22/02/2017

Dia de les emocions

APRENEM AMB LES EMOCIONS I L ‘EMPATIA

 

                                                                                                                                           “ Molta gent xicoteta, en llocs xicotets,

                                                                                                         fent coses xicotetes, pot canviar el món”.

                                                                                                                                       Eduardo Galeano.    

                                                

   A partir de mitjans de febrer, tota la comunitat educativa del Col.legi Abat Sola de Gandia hem estat realitzant diverses activitats al voltant dels sentiments i emocions.

   Enguany és el tercer any consecutiu que ho venim celebrant. El primer any vam estar treballant sobre les emocions en general. El curs passat treballàrem sobre l´agraïment i enguany ens hem centrat en l´empatia: la capacitat per posar-se en el lloc de l´altra persona i reconéixer i comprendre els seus sentiments.

   L´escola tradicional ha donat poca importància a les necessitats personals i psicològiques de l´alumnat. Amb la idea de fer un primer apropament al món emocional i poder reconéixer les emocions que ens acompanyen, el que fem amb l´alumnat –sobretot amb les criaturas més menudes- és que es fixen en algunes de les emocions, que les identifiquen, les posen nom i diguen les característiques d´elles.

  Al llarg d´unes hores, i especialment des de la tutoria, hem treballat de forma creativa i vivencial sobre el poder de l´empatia. Els contes, el joc, el treball plàstic, l´expressió corporal, el cinema, l´escolta activa, l´acompanyament de persones expertes que ens visiten per a participar en col.loquis… han sigut el vehicle per a que emocions i sentiments entren a les nostres aules i també a les nostres vides.

   Els resultats creiem que són positius. Els més petits poc a poc van aprenent a expressar els seus diferents estats d´ànim i a reconéixer-los en la resta de persones, en els seus pares, personatges dels contes, etc. Aquest treball es fa igualment amb l´alumnat més major, oferint-los estratègies per a que els nostres estudiants puguen utilitzar-les per a expressar adequadament les seues emocions.

   Les famílies han estat convidades a participar en una xarrada sobre l’expressió dels sentiments. A més han aportat missatges i pensaments en un arbre dels desitjos emocionals que, pensant en els altres, hem penjat a l’entrada del centre educatiu.

   Per acabar, i en relació amb l’ empatia, volem convidar-vos al visionat d’un preciós documental sobre una experiència a una escola del Japó: “Pensant en els altres”, que es va pasar fa uns anys a la TV-3 i es pot veure a Internet. L´esmentat document resumeix un any de vida escolar d´un grup de 4t de Primària i el  treball del seu mestre.

   Toshiro Kanamori, que així li diuen al mestre, ensenya als nens a basar la seua vida en el respecte i l´empatia. Kanamori treballa les emocions de forma natural, utilitza diverses estratègies per a posar als alumnes en el lloc de l´altre i contínuament deixa que els nens s´expressen.  Els alumnes, gràcies al mestre, aprenen a conviure junts, es preocupen per la resta dels companys. En definitiva van aprenent a trobar un sentit a la vida i a ser feliços.

   Al final del documental apareix aquest profund fragment: “Ara els 35 alumnes entenen que els vincles d´amistat es creen pensant en els demés. Aprendre a pensar en els demés els ha ensenyat quina és la clau de la felicitat i a ser feliços des del fons del seu cor”.

 

 Ací teniu una mostra del treball realitzat en imatges i més a l'enllaç

                                                   

Dia emocions 1617

MÁS ACTIVIDADES

Copyright © 2014 Colegio ABAD SOLA